onsdag, januari 18, 2017

Ny studie: Förskolebarn som går långa dagar är mer stressade

Foto av: Yodod (FLICKR) LICENS: CC BY-SA  
Nu har det kommit en ny studie som visar att små förskolebarn som går långa dagar är mer stressade. Ja inte i Sverige - utan i Norge. Här i Sverige så är vi tyvärr drabbade av forskningsförnekande så trots att en studie som gjordes redan 1974 och som visade att dagisbarn hade förhöjda nivåer av stresshormonet kortisol - så får forskare som söker anslag för att följa upp den studien, avslag.

Karoline Randal Lorentzen och Jøte Toftaker skriver på NRK om den norska studien:

Barn blir stressade av långa dagar i förskolan

För första gången har stressnivåerna hos de yngsta barnen i förskolan kartlagts. 85 förskolor har deltagit i studien och den visar att de barn som har de längsta dagarna är mer stressade än de som har kortare dagar.

- Studien visar att förskolebarnen har en förhöjd stressnivå när de är i förskolan men att stressnivån sjunker de dagar de är hemma, säger May-Britt Drugli, professor i pedagogik vid NTNU.

May Britt Drugli, professor i pedagogik vid NTNU har forskat på hur barns stressnivåer påverkas av långa förskoledagar. Tillsammans med forskare från NTNU, Regioncentrum för barns och ungdomars psykiska hälsa öst och söder och Oslo universitet, har hon fått tagit fram forskning som visar att långa förskoledagar ökar stressnivån hos de yngsta barnen.

- Det visar att långa dagar i förskolan, borta från föräldrarna, med många vuxna och många barn kan vara krävande för många små barn. Det beror på att stresshormonerna aktiveras när barnen upplever en situation som är alltför svår för dem att hantera på egen hand, säger hon.

Två gånger om dagen samlade forskarna in salivprov från 112 stycken ett- och tvååringar, i sammanlagt sex olika kommuner, för att mäta nivån av stresshormonet kortisol.

- Det intressanta är att vi mätte kortisolnivåerna klockan 15.00 både på barn som har långa dagar och de barn som hade korta dagar. Det verkade som att de barn som hade långa dagar redan hade en beredskapsplan i kroppen för att vara där en lång tid, säger Drugli.

Enligt Statistiska centralbyrån, går en majoritet av förskolebarnen i Norge mer än 40 timmar i veckan och tillhör därmed gruppen med högre stressnivåer. Man har inte forskat på om dessa nivåer är skadliga, men förskolechefen för en av de förskolor som är med i undersökningen säger att hon kommer att använda den här kunskapen för att göra vardagen bättre för barnen.

- Vi har märkt att barnen är trötta när de har långa dagar och de högre kortisolnivåerna hänger ju ihop med det. Jag är inte direkt överraskad, men det viktiga är nu att man gör något åt det här, säger Margrete Skevik, enhetschef på Jakobsli förskola i Trondheim.

Tidsbrist är något som de flesta föräldrar kan relatera till. Den forskning vi har tagit fram kan bidra till att hjälpa föräldrar att reflektera mer över hur mycket tid de tillbringar med sina barn, tror Drugli.

 - Vi kan inte avstå från att berätta om vad vi hittat när vi forskat bara för att det kan ge föräldrar dåligt samvete, utan jag känner att det här kan ge föräldrar en möjlighet att tänka igenom och se över om de kan ge sina barn kortare dagar och åtminstone hur eftermiddagarna och kvällarna med de små barnen ser ut, säger hon.

Det finns många studier som visar att stresshormoner är skadliga för vuxna. Stress skördar mängder av offer och resulterar i utbrändhet hos vuxna, med synbara skador på hjärnan som följd. Och då talar vi ändå om vuxna människor som borde ha en större motståndskraft mot det skadliga kortisolet, än små sköra barn vars hjärnor är under utveckling. Därför är det så förvånande att inte någon forskare i Sverige får forskningsanslag till att följa upp Marianne Cederblads studie.

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

Läs också:

Stress kan påverka allergiutveckling

Många risker med långa dagar

Stressade småbarn

Farlig stress. Vad händer när skrikande barn dumpas i förskolan

Stress får hjärnan att krympa

Markant ökning av förskolebarn som är förstoppade på grund av stress

Stress - det finns en gräns för vad barn tål

7 kommentarer:

Daniel sa...

Tack Madeleine för ännu en informativ artikel. Jag är en svensk man som bor i Norge med min norska fru. Vår son som är 1 år nu ska inte börja på dagis förrän om 2 år. Jag är hemma med sonen i 1,5 år och min fru 1,5 år. Vi delar rättvist. Trots inkomstbortfallet så anser vi att det är rätt att vänta med dagis. Vi läser din blogg och anser den vara mycket informationsrik och värdefull.

Madeleine Lidman sa...

Hej Daniel,

Tack för att du hörde av dig med några rader - och kul att ni följer bloggen och tycker den är bra :)

Vilken bra lösning ni har hittat. Vi har många i Hemmaföräldrars nätverk som väljer att dela på tiden. Här i Sverige underlättade vårdnadsbidraget för de föräldrar som ville arbeta 50 procent och vara hemma 50 procent, då VB garanterade att föräldrar kunde välja deltid 50 procent under tre års tid. Tyvärr valde S, MP, V, L och C att ta bort möjligheten för föräldrar att pussla på det sättet genom att ta bort vårdnadsbidraget hösten 2014.

Ha en fin helg,
Madeleine

Natalie Abrahamsson sa...

Tack! Äntligen finns det lite forskning på det som en annan tycker är alldeles uppenbart. Det märks så tydligt på den ökade psykiska ohälsan i vårt samhälle. I min värld är det helt ofattbart hur det ens kan vara tillåtet att lämna barn från 1 års ålder. Jag har en son på 2,5 och en dotter på 6 månader, båda är hemma på heltid och kommer få vara det till sista året innan skolan,förmodligen. Jag och min man har valt att leva så enkelt som möjligt för att ha råd med att vara hemma så länge det går. Så vi bor 4 personer i en tvåa, vilket givetvis är trångt, men det gör det möjligt för oss att leva det liv vi vill. Och vi känner oss på djupet lyckliga och tillfreds med livet eftersom vi får så mycket tid för varandra. Man behöver verkligen inte ha hus, fina bilar och ett hem som en inredningskatalog, det kräver ju sitt.. Önskar att fler vågade leva lite enklare för att ha råd att vara hemma med det bästa vi har - barnen. Brukar tänka att om man vill investera i samhället så ska man investera i barnen, för de är det framtida samhället! Varma hälsningar/ en ung hemmamamma

Mårten sa...

Så mer än 40 timmar är inte att rekommendera alltså?
Vem har sina barn på förskolan på helgerna samt vardagarna?
Vi har 40-timmars arbetsvecka i Sverige så i en normal familj bör ju Max-tiden för en unge vara 40 timmar inte över det.

Enkelt att länka till källor när de alla leder till dina egna sidor och de inte heller innehåller några källor.
T.ex. var har du källan på att Frank Lindblad fick avslag? Jag kan inte hitta någon via Google.

Madeleine Lidman sa...

Hej Mårten,

Bara i Stockholm så har barn möjlighet att gå 40-60 timmar i veckan. Även barn till föräldralediga har möjlighet att gå 40-60 timmar i veckan, utan särskilda skäl. Det är en "service" som de rödgrönrosa valt att "erbjuda" föräldrar på skattebetalarnas bekostnad. Du kan gå in och titta på Skolverkets statistik för att se hur många barn som går mer än 40 timmar i veckan.

Och vi har faktiskt alltfler dygnet-runt-förskolor i många kommuner. En del små barn går också i förskola på dagen, sätts i taxi och skickas till sin nattförskola.
Förskola lät Cornelia ett år åka taxi själv

Många kommuner erbjuder även förskola på helgerna:
Förskola på helger och kvällar

När det gäller Frank Lindblad så gjorde jag en telefonintervju med honom och han berättade då om avslaget på att få följa upp Marianne Cederblads studie, men jag har hört andra forskare säga samma sak: Det blir avslag när det handlar om att titta på vilken effekt förskolan har på barn. Och eftersom det saknas forskning under de senaste 30 åren på vilken effekt förskolan har på barn, så är det ganska rimligt att Frank Lindblad och andra jag pratat med inte ljuger. Eftersom det handlar om en telefonintervju så länkar jag till det inlägget där jag tar upp just den intervjun.

Forskare däremot som säger det makten vill höra får en bra karriär, forskningsanslag och får hela tiden uttala sig:
Korruption bakom forskares förnekande av barns omsorgsbehov

Övriga länkar om vistelsetider

Barnen går för långa dagar

Problematiskt med långa förskoledagar

Inte mer än fem timmar i förskola för de små barnen

Hur bra är förskolan för barn egentligen

Barnens vecka: 50 timmar på förskolan

Barn får 60-timmarsvecka

Vi kan sluta ljuga om att barnen har det bra

Mvh
Madeleine

Mårten sa...

För att förtydliga, jag säger inte att påståendena inte stämmer men ska man komma med påståenden som detta så bör man länka till källorna, något som inte ens den Norska artikeln lyckas med.

I länken "avslag"
http://hemmaforaldrar.blogspot.se/2015/01/manga-risker-med-gruppbaserad-omsorg.html
så står det endast:
"Hur stora riskerna är vet vi inte. Frank Lindblad vid Uppsala universitet ansökte för cirka tio år sedan om forskningsanslag för att följa upp Marianne Cederblads studie … men fick avslag. " dvs. Det står ingenting om att det är en telefonintervju.

Skolverket verkar inte ha statistik över hur många timmar barn finns på plats, i alla fall inte så att jag hittar det ibland jämförelsetal eller förskolestatistik.

Vi har vår son 3 dagar i veckan eller 2+2 dagar i veckan (7-8 timmar), har svårt att se att vi skulle vilja ha honom längre tid än så i förskolan även om han stormtrivs.

Madeleine Lidman sa...

Det kan ju vara så att den norska studien som det hänvisas till inte ligger ute på nätet och den journalist som skrivit artikeln om förskolebarn och stress läst pappersversionen och intervjuat forskarna bakom studien. Jag är övertygad om att de inte fabricerat ihop det hela för att oroa föräldrar.

Marianne Cederblads studie hur svenska förskolebarn påverkas av stress har inte följts upp men det finns forskning kring hur stress påverkar oss människor. Vuxnas hjärnor krymper av stress och många drabbas av utbrändhet. Hur ska då inte små sköra barn vars hjärna är under utveckling påverkas? Det finns starka samband mellan höga kortisolnivåer och många känslomässiga störningar. Det kan handla om depressioner, ångest och självmordstendenser i vuxen ålder, såväl som ätstörningar, alkoholism eller sjuklig övervikt, enligt Sue Gerhardt, psykoterapeut med psykodynamisk inriktning, författare till boken ”Kärlekens roll” – hur känslomässig närhet formar barnets hjärna.

Jag förstår att föräldrar reagerar med oro och funderar över sina egna val när fakta kommer på bordet - och det är en sund och bra reaktion. Finns det anledning till oro? Kan det här stämma? Känner man att man har hittat en bra balans för sina egna barn och att man tänkt till, så finns det ingen anledning att oroa sig.

Sedan visar sig resultatet av en mindre bra uppväxtmiljö för barnen, ofta i tonåren och därför är det viktigt med kunskap så att föräldrar kan välja så bra lösningar som möjligt för sina barn. Och kan de inte välja en bra balans så bör förskolan vara utformad så att barnen som måste gå där får tid också för lugn, ro och återhämtning.

Kunskap är inte farligt, men det är fel att inte sprida den kunskap som finns om vad små barn behöver. Lite så tänker jag.

Jag tycker för övrigt att det låte som att ni har hittat en utmärkt balans och er son mår bra och trivs. Finns ingen anledning till oro då.