tisdag, februari 05, 2013

Nytt S-förslag förvärrar krisen i förskolan

Skärmdump från DN artikel 2003
VAR finns barnhälsoperspektivet? Förståelsen för vad små barn behöver ... egentligen? Trots alla nya rön kring utvecklingspsykologi, anknytning och neurobiologi och trots att någon utvärderingen inte har gjorts av hur dagens förskola (med stora barngrupper och få personal) påverkar barnen - så går nu socialdemokraterna ut och pratar om att införa allmän förskola från två års ålder.

Den svenska förskolan som redan befinner sig i en djup kris och saknar pengar, ska nu alltså få ännu mindre pengar OCH ännu fler barn i verksamheten.

Socialdemokraterna kan inte berätta hur det ska finansieras men tror att det kan kosta en halv miljard extra (till de 56 miljarder som förskolan redan kostar och som inte räcker på långa vägar för att ge barnen vad som utlovats).

De ständigt försämrade skolresultaten för svenska barn ska lösas med ännu mer förskola - ännu tidigare:

- Att förskolan blir billigare och öppnas för fler barn innebär att fler barn får möjlighet att utvecklas, menar Magdalena Andersson i (S) en artikel i Aftonbladet.

Så barn som inte går i förskola utvecklas inte?

Vi behöver bara gå till Finland för att se hur sant det är. Där kan alla föräldrar som vill välja omsorg i hemmet och Finland toppar i OECD Pisa undersökningen när det gäller barnens skolresultat. 

Om mer förskola, längre dagar inte har fungerat hittills för att förbättra skolresultaten. Vad är det då som säger att det kommer att fungera nu. Tydligen är det väldigt störande för socialdemokraterna att det fortfarande finns valfrihet och barn som går hos dagmamma eller har sin omsorg i hemmet. Det är nog snarare där skon klämmer. Förra året var socialdemokraterna upprörda över att barn hämtades tidigare i förskolan och levde rövare för det.

Valfrihet, balans mellan familj och arbete och många olika barnsomsorgsalternativ verkar ses som ett mycket stort hot för socialdemokraterna. Kanske är det här svaret på den hemmaföräldertrend som vi nu ser i vårt land. Ett panikartat försök att slå undan benen för valfriheten.

Som lite grädde på moset så vill de också ytterligare försvåra för förskolan att klara sitt uppdrag genom att barn till föräldralediga ska få rätt till fler timmar än de lagstadgade 15 timmarna. Jag gissar att de ser sossestyrda Botkyrka som ett strålande exempel. Där har föräldralediga "rätt" till 35 timmar på skattebetalarnas bekostnad och som en följd av det så har Botkyrka bland de största barngrupperna i Stockholms län. Dessutom har Botkyrka något som heter "storbarngrupper" med 35 barn i varje grupp och enligt personal som hört av sig till mig har en del förskolor inte klarat av att bedriva en vettig verksamhet på flera år, på grund av de de här "storbarngrupperna".

Sossarna lovar storstilat att ge "gratis" (på skattebetalarnas bekostnad) - men vad är det sedan de levererar? Hur illa det är ställt i Botkyrka är det ingen som vet eftersom ingen journalist har brytt sig om att granska Botkyrkas "framgångssaga".

Och nu ska alltså fler barn få tillgång till Botkyrkas "framgångsrecept" ... och det redan från två års ålder ...

Göteborg är en annan stad där det går att titta på effekterna av socialdemokraternas politik. Hur en förskolechef ser på verksamheten där kan du läsa om här: "Vi kan sluta ljuga om att barnen har det bra"

Runt hörnet väntar SSU och Gabriel Wikström med sitt förslag om skolplikt från tre års ålder.

Behöver jag nämna igen att valet 2014 blir ett ödesval för våra barn?

Madeleine Lidman
Hemmaföräldrars nätverk

Läs också:

Hög tid för en ny familjepolitik

Svenska föräldrar är grundlurade

Mer styrning eller mindre

När barnen ska anpassas till miljön - i stället för tvärtom

Samspel utvecklar föräldraskapet

DDR bör inte vara ett föredöme för svensk familjepolitik

Få förskollärare i Botkyrka. "Hon längtar efter en kollega"

DN: Det handlar om ungefär 5 000 barn per årskull som i dag inte går i förskola som S nu hoppas ska gå i förskolan. Den utvecklingen ska påskyndas genom att vårdnadsbidraget avskaffas.

SR: Ni pratar ofta om att det är viktigt att lärandet kommer igång tidigt. Vad är det meningen att en tvååring ska lära sig?
SvD: Hur ska ni finansiera detta?


Inga kommentarer: